tisdag 31 januari 2012

Läkemedelsrester i avlopp

I Göteborgs stads budget för 2012 står det under avsnittet giftfri och hälsosam stad att förutsättningarna för att inrätta en ozonreningsanläggning vid utflödet från Östra sjukhuset ska utredas. Detta är ett projekt som Gryaab kommer att delta i och innebär bland annat att undersöka hur läkemedelsrester och multiresistenta organismer påverkas av en ozonreningsanläggning. De största mängderna av läkemedelsrester förekommer i inloppet till avloppsreningsverken. I avloppsreningsverkens olika processer reduceras oftast halterna i olika grad beroende på läkemedelssubstans. Innan ett beslut tas om att införa en sådan reningsanläggning måste de eventuella positiva miljöeffekterna av avancerad reningsteknik vägas mot ökad energi- och resursförbrukning. Vi får se hur arbetet framskrider, en rapport ska publiceras under 2012!

Stockholm Vatten har genomfört ett projekt som heter ”Läkemedelrester i Stockholms vattenmiljö”. I sammanfattningen står att ”Nästan alla läkemedel som kunde mätas i inkommande vatten var också detekterade i renat avloppsvatten, men i lägre koncentrationer”. Vilka koncentrationer som är skadliga för vattenlevande organismer är svårt att avgöra och i rapporten konstateras att kunskapen om effekter hos akvatiska organismer av läkemedelsrester fortfarande är bristfällig.

Svenskt Vatten och Landstinget i Östergötland har tillsammans gjort en studie, Läkemedelsrester från sjukhus och avloppsreningsverk Rapport 2010:1, som är en uppföljning av en tidigare studie kring läkemedelsflöden i Östergötlands och Jönköpings län samt de stora sjöarna Vättern, Vänern och Mälaren. Där dras slutsatsen att användningen av läkemedel är stor och ökar kontinuerligt och utsläppen påverkar främst vattenlevande organismer. I studien visas att olika läkemedel reduceras olika mycket i reningsverken. Åtgärder vid källan rekommenderas.

Många såg säkert också artikeln i Ny Teknik förra veckan som handlade om läkemedel i fisk, närmare bestämt abborre. I faktarutan står det som kanske saknas i artikeln, att vilka halter och exponeringstider som skadar fiskar och vattenlevande organismer ska undersökas i forskningsprojektet MistraPharma, som kommer att fortsätta fram till år 2015. Just nu finns inga gränsvärden så vitt jag vet?

En som kan mycket om det här ämnet är Joakim Larsson på Göteborgs Universitet, som jag fick förmånen att lyssna till i höstas. Man kan annars se hans TED-talk på youtube! Han medverkar också som expert i filmen Underkastelsen av Stefan Jarl, som handlar om kemikaliecocktailen i samhället.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar