fredag 6 januari 2012

En allt grönare jord. Bok- och filmtips!


I senaste numret av tidningen Ingenjören skriver Sverker Sörlin, idéhistoriker och professor i miljöteknik på KTH , en enligt min mening mycket läsvärd krönika om kriser. Bland annat avhandlas fenomenet kopplade kriser: “...resursernas kris är kopplad till miljöns kris, i vilken klimatkrisen ingår som en global demon, och hur dessa kriser i sin tur är kopplade till den politiska krisen...”osv. Sörlin skriver att kriser fungerar som symptom på vår kollektiva ovilja, eller oförmåga, att inse vår begränsning. Sörlin ger oss en hint om vad han tror om framtiden genom ett gammalt visdomsord: "en gång visade sig människans storhet i vad hon förmådde göra, i framtiden kommer den att visa sig i vad hon förmår avstå från att göra". Kanske till exempel att begränsa sitt köttätande och sin konsumtion?

Sörlin skriver att en av de viktigaste böcker som skrivits om kriser på senare år är författad av Mike Hulme och den heter Why we disagree about climate change. Jag har tyvärr inte läst den ännu, men det kanske vore nåt för alldeles för varma januarikvällar?

Något annat värt att lägga sin tid på tycker jag har varit BBCs serie Frozen Planet med David Attenborough. Serien har fått kritik för att ha filmat isbjörnsungar på ett zoo när det kan uppfattas som att det är i naturen. Men jag tycker det är småpotatis för en fantastiskt sevärd naturfilm. Kanske är jag speciellt fäst vid den efter att ha bott 1,5 år i Nuuk på västra Grönland. Sista delen som heter On Thin Ice rekommenderas speciellt då den handlar om hur forskare mäter förändringar i polarregionerna och hur de påverkar både djur och människor som bor där samt hela planeten!

Qujanaq, takuss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar