måndag 2 januari 2012

Toapapper – kemikalier och återvinning

Naturvårdsverket skriver i sitt nyhetsbrev att toalettpapper som är tillverkat av återvunnet papper kan läcka mer optiska vitmedel till naturen än toalettpapper av nya fibrer. Det framgår av screeningen av optiska vitmedel under 2010. Optiska vitmedel är en stor grupp kemikalier som används för att öka den upplevda vitheten hos textilier och papper. De optiska vitmedlens effekt bygger på att de skall belysas så att en exciterad molekyl bildas. Vid belysning med UV-ljus (solljus) fluorescerar den i blått - "det blå ämnet". Föremål förefaller mer lysande och klara i färgerna.

Analyser gjordes på prover från avloppsreningsverk och deras recipienter. Studien omfattade fem substanser förkortade DSPB, DAS1, FB28, FB85 och DAS2. I inkommande vatten låg koncentrationerna kring 20 μg/l och i utgående vatten 0,5-5 μg/l. I slammet återfanns mellan 56-160 μg/g TS. De högsta uppmätta koncentrationerna i ytvatten var mer än 600 ggr lägre än beräknade PNEC (predicted no-effect concentration) - värden. Högsta koncentrationen i sediment, 7,2 μg/g TS uppmättes nära utsläppspunkten för ett avloppsreningsverk. Det finns dock inga PNEC-värden för organismer i sediment så det är svårt att ta ställning till om dessa koncentrationer är höga eller ej. Vad gäller substansen DAS1 så kan man i alla fall se att den ökar från utgående avloppsvatten över ytvatten till sediment.

Det finns flera som intresserar sig för toalettpapper, bland annat PhD-studenten Chris Ruiken. Han är i slutskedet av sitt PhD-projekt som heter Impact of toilet paper on behavior of wastewater treatment plants och genomförs på Delft University of Technology i Holland. Syftet med projektet beskrivs så här: ”The objective of this project is to investigate the possible improvement in efficiency of wastewater treatment plants by using sieve technology”.

Toalettpapper står för 30-50 % av inkommande COD och STOWA skriver i rapport 2010:19 att konventionell teknik för att behandla avloppsvatten och slam kanske inte är optimal för att behandla dasspapper. De har utrett ekonomin och praktisk genomförbarhet med att filtrera bort toalettpappret och att återanvända det som t.ex. bränsle. 

Ruiken et al. (2011) skriver i artikeln Removal of toilet paper from influent of municipal wastewater treatment by sieves, att det lönar sig att filtrera bort det! Ett filter med hål som är mindre än 0,5 mm tog i denna studie bort nästan 100 % av cellulosa fibrerna (fibrerna är i snitt 1-1,2 mm långa), 50 % av suspen och 35 % av COD. I slutsaterna skriver Ruiken att den totala energianvändningen (inclusive slambehandlingen) minskar med 50 %. Studierna har gjorts i pilotskala men håller nu på att genomföras i fullskala på Blaricum avloppsreningsverk i Holland.

Till sist vill jag också ge ett boktips, Monitor 22 ”Biologisk mångfald i Sverige” Naturvårdsverket skriver att förutom den nutida situationen för landets växt- och djurliv granskar boken hur mångfalden har förändrats, vad som hotar den och vad vi gör för att bevara den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar