måndag 21 maj 2012

War on Water

Idag smet jag tidigare från jobbet för att lyssna på en paneldebatt på hållbarhetsfestivalen Planet Lund. Debatten hade titeln War on water – utmaningar och möjligheter för vårt vatten i en konfliktfylld värld och dragplåstret var Jan Eliasson, som ju är tillträdande biträdande generalsekreterare i FN. Efter att Jan hade jobbat som medlare i Darfurprovinsen i Sudan, och där sett hur konflikter kan leda till vattenbrist och dålig vattenkvalitet bestämde han sig för att fokusera sitt arbete kring vattenfrågor. Det har han t ex gjort genom sitt arbete som styrelseordförande i Water Aid Sverige. Debatten inleddes med ett längre tal av just Eliasson. Jan påpekade att frågor som rent vatten och sanitet, löser flertalet av FN:s milleniummål. Jan menade också att generellt kan det vara bra att fokusera på en fråga i sitt arbete. Det är också viktigt att ha passion för sitt arbete, men också medkänsla (compassion) och välvilja. Eliasson släppte också en idé, som han kommer att ta upp med Ban Ki-Moon i juli när Eliasson tillträder sin post på FN. Han efterlyser en Interdependence Day (likt Dependence Day såsom Norges 17 maj, USAs 4 juli och många andra nationaldagar), där världen firar att vi kommer långt i olika frågor genom att samarbeta över landsgränser.

Tyvärr kunde jag enbart delta under paneldebattens första timme, då jag var tvungen och sticka och hämta barnen. De andra debattörerna kom från Sida, Sydvatten, Lunds universitet och Indiska. Ett viktigt ord som kom fram under debatten var dock att samarbete mellan flera aktörer krävs för att förbättra vattensituationen i olika delar av världen.

I publiken fanns bland andra meteorologen Pär Holmgren, som kommer att delta på ett seminarium imorgon bitti på Planet Lund, där det ska diskuteras kring begreppen klimatneutralitet och klimatkompensation.

Hållbarhetsfestivalen Planet Lund (12-26 maj) arrangeras av Utmaning Hållbart Lund, som är ett samarbete mellan Lunds kommun och Lunds universitet. Kolla in programmet, som har blivit välspäckat med tanke på den korta förberedelsetiden (3 månader).   

Helgen spenderade jag med långa dagar ute bland orkidéer och flöjtande och pladdrande sångare på ett försommarskönt Öland. Underbaut! 
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar