torsdag 10 maj 2012

Nordiska PING dag 1


Efter en heldag med 7 föreläsningar och en rundtur på Käppala så har man fått veta en hel del nytt om vad som är på gång hos de största Nordiska avloppsreningsverken. Vi var ett 30 tal från Sverige, Norge, Danmark och Finland som samlats för att diskutera avloppsvattenrening och slambehandlingsfrågor. 

Jag pratade i drygt en halvtimme om Kolfoten och fick många intressanta frågor och en del diskussioner uppstod efteråt, dvs. den respons man gärna vill ha! Andreas från Käppala tog vid efter mig och berättade om deras lustgasmätningar från den biologiska reningen som de har gjort i ett exjobb av Ulrika Carlsson från Uppsala universitet och även om mätningar i samarbete med IVL. De har mätt i ventilationstrumman över den biologiska reningen med IR-teknik (MIRAN). Slutsatserna dem drog var att det är enorma variationer, mellan 0-4 % av inkommande kväve. Om man tar ett medel av mätningarna på Käppala så motsvarar det 10000 ton koldioxidekvivalenter i atmosfären varje år! Förhoppningsvis är det ”sanna” värdet mindre, i värsta fall mer…Som Andreas påpekade är det viktigt att kolla på flera parametrar och hur de samverkar för att kunna avgöra vilka faktorer (driftsförhållanden) som påverkar lustgasbildningen. Någon med bra kunskaper i multivariat analys borde ge sig i kast med uppgiften!

Syvab berättade om sin framtida strategi och de krav som de är ganska säkra på kommer införas 2017, nämligen: 6 mg N/l, 0,2 mg P/l och 5 mg BOD/l. Något att bita i med andra ord!

Till sist berättade IVAR i Stavanger om det i princip motsatta förhållandet från Syvab. De har inga krav på fosfor- eller kvävereduktion utan enbart krav på BOD och COD. I nuläget har de en halt ut på 32 mg BOD/l men de har fått tuffare krav nu (25 mg BOD/l)! Därför har de börjat planera för att uppgradera kemisk fällning till biologisk rening istället.

Dagen avslutades med en båttur in till Gamla Stan i Stockhom för en mycket bra kväll med trevliga kollegor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar