tisdag 15 maj 2012

Vattenstämman

VA-verksamheternas branschorganisation Svenskt Vatten fyller i år 50 år, och organisationen slår då på stort och kallar sitt årsmöte en Vattenstämma. Stämman startar idag och avslutas imorgon. Men redan igår smygstartade det hela med att Stockholm Vatten arrangerade exempelvis ett studiebesök till Sveriges största avloppsreningsverk, Henriksdal (ca 690 000 pe), vilket till allra största del är insprängt i berget. Jag är på plats för att prata om klimatpåverkan från avloppsrening och slamhantering på onsdag, men jag dök upp igår för att delta på studiebesöket på Henriksdal och på minglet på kvällen på Operaterassen.

Henriksdal har nyligen installerat en ny renshantering och en ny mottagningsstation för externt organiskt material, vilka vi fick inspektera på studiebesöket. Annars är det värt att nämna att när Stockholm Vatten rörde om i grytan och sålde ut verksamheter som inte tillhör ”kärnverksamheten” såldes gasuppgraderingen till Scandinavian Biogas (dock är ett av Stockholm Vattens mål de kommande åren att fördubbla gasproduktionen, framför allt genom externt organiskt material), slammet går till allra största del till täckning av gruvor i Boliden, Stockholm Vatten tillåter avfallskvarnar, och på Henriksdal dispergerar de renset och för in det antingen före eller efter gallret eller direkt till rötkammarna.

På Henriksdal tillämpas konventionell kväverening i aktivt slam, mesig förfällning med järnsulfat och sandfilter som slutpolering.

Vattenstämman inleds idag med miljöminister Lena Ek som första talare och följs så småningom av bland andra Johan Rockström (chef för Stockholm Resilience Center). Programmet är välspäckat med föredrag och fokus ligger på säker dricksvattenförsörjning och klimatsäkert samhälle. Svenskt Vatten skriver på sin hemsida att över 800 personer är anmälda till stämman.

Henrikdals utgående vatten leds via detta utlopp vidare för värmeväxling hos Fortum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar