måndag 14 maj 2012

Nordiska PING dag 2

Andra dagen på Käppala inleddes med skivfilterfest, där först Gryaab, sen VA SYD och till sist Syvab berättade om sina erfarenheter med skivfilterdrift och försök med kemisk fällning.

Nästa session handlade om rejektvattenrening där två helt olika tekniker redovisades: Först biologisk rening med DEMON®, som är en deammonifikations-process som marknadsförs av cyklar-stulz. I samma tank utförs först partiell omvandling av ammonium till nitrit, och därefter omvandlas nitrit till kvävgas (och en viss del nitrat bildas också). Det var Paula från Viikinmäki i Helsingfors som berättade om uppstartsprocessen i deras semi-fullskale försök i en bassängvolym på 500 m3. Det ska bli mycket spännande att följa hur deras process sköter sig framöver!

Andra erfarenheter av rejektvattenrening fick vi höra om från VEAS i Oslo. Nämligen ammoniakstripping som är en kemisk process där kvävet blir till ammoniumnitrat som därefter används som gödselprodukt. Processen är till skillnad från DEMON® kemikalieintensiv, men har fungerat väl sedan 1996 och utan speciellt mycket underhåll. En klar fördel enligt processpersonal är att processen kan stängas av/på relativt enkelt och att man inte behöver sitta barnvakt åt bakterier!
Så här går det till i korta drag:
pH höjs till mer än 11 mha kalk (Ca(OH)2) för att säkra att kvävet är i ammoniakform i vattnet:

NH4+ + OH-  <=> NH3 + H2O

Sedan blåses luft in så att ammoniak diffunderar från rejektvattnet till luften i form av gas:

NH3 (aq)   -->   NH3 (g)

I nästa steg absorberas ammoniak i gasen mha salpetersyra och ammoniumnitrat har producerats:

NH3 (g)   + HNO3 (aq)   -->  NH4NO3 (aq)


Sista blocket på konferensen hade titeln “general advances” och då fick vi höra om hur IVAR håller på med ett projekt för att framställa en kommersiellt gångbar gödselprodukt av sitt slam, Gryaab berättade om efterdenitrifikation och Stockholm Vatten redogjorde för sina erfarenheter av sandfilter.

Det var årets PING för denna gång – nästa år ses vi på Bekkelaget i Oslo!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar