fredag 17 februari 2012

Industriers varaktig samlevnad!

Enligt Nationalencyklopedin så betyder symbios varaktig samlevnad mellan olika typer av organismer. Utanför Norrköping finns en form av industriell symbios, Händelö energikombinat. Med industriell symbios menas att man behandlar flöden av främst restprodukter mellan företag. Exempelvis produceras två förnybara bränslen i symbios med kraftvärmeverket där energiproduktionen till största del baseras på biobränslen. Universitetet i regionen är också starkt knutet till Händelö. Framförallt avdelningen industriell miljöteknik på Linköpings universitet. Jag har läst bland annat kurserna Biofuels for Transport och Industrial Ecology. Rekommenderas!

Jag kom att tänka på Händelö igen för att jag under veckan läst ikapp lite Ny Teknik och fick upp ögonen om artikeln från förra veckans nummer om att gasjätten Aga och Lantmännen Agroetanol ska bygga en storskalig koldioxidfabrik på Händelö i Norrköping. Lantmännen tillverkar etanol till fordon och djurfoder, i processen frigörs stora mängder koldioxid. I dag släpps allt ut i atmosfären, men den nya fabriken ska i stället fånga upp, rena och komprimera gasen och därefter ska den transporteras till Agas kunder. Produktionen ska vara i drift hösten 2013.
Koldioxid kan till exempel användas till att framställa aceton. Ett forskarlag under ledning av professor Hubert Bahl vid universitetet i Rostock har fått omkring 15 miljoner kronor för att ta fram metoder att jäsa fram aceton med hjälp av mikroorganismer och koldioxid. Projektet löper under tre år.
Även plast kan framställas med hjälp av koldioxid. Ny Teknik skriver att norska Norner har ägnat flera år åt att utveckla nya plastmaterial baserade på koldioxid. Nu bygger institutet en pilot- och demonstrationsanläggning i norska Grenland, en investering som motsvarar 64 miljoner svenska kronor. Den ska vara i drift år 2014 och är öppen för företag som vill licensiera tekniken för att utveckla egna ”gröna” plastprodukter. Spännande!

Förresten så gick Stora Energipriset 2011 som delas ut årligen av SWECO till just Händelö energikombinat.

Bilden nedan visar industriklustret på Händelö.

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar