tisdag 28 maj 2013

Biofilm i Paris - dag 1

Första dagen på IWA:s 9th International Conference on Biofilm Reactors i Paris är över. Den inleddes med lite klubben för inbördes beundran när ordföranden för IWA:s Biofilm Specialist Group, Zbigniew Lewandowski tackades av efter 8 år på posten utav de andra nyckelfigurerna i gruppen, Mark van Loosdrecht, Ebenhard Morgenroth (efterträdare) och Bruce E. Rittmann.

Därefter var det dags för två keynote-tal. Den ena handlade om den nyutvecklade CFIC-konfigurationen. CFIC står för Constant Flow Intermittent Cleaning, och består av en reaktor med mycket hög fyllnadsgrad av rörliga bärare som inte direkt rör på sig vid normal drift, utan spolas snarare av vid renspolningen varpå också spolvattnet tas om hand om separat. I en MBBR skavs ju överskottslammet av successivt.

Den andra keynoten handlade om en uppgradering av Biostyr-processen, sk Biostyr DUO. En Biostyrbassäng har en expansionsvolym i botten för att bädden ska kunna expandera när den backspolas. I denna volym har nu Veolia, som säljer processlösningen, i Biostyr DUO placerat in K5-bärare för att på så sätt kunna öka COD-belastningen på Biostyren.

Därefter flöt dagen på med olika föredrag, och trevliga diskussioner med gamla och nya ansikten under rasterna och på lunchen. Ett stort minus dock till huvudarrangören Veolia som inte lyckats skaka fram veganlunch. Vi får se hur det blir på konferensmiddagen imorgon.

Denna dag var kanske den minst intressanta dagen (för mig) på papperet, men två föredrag till är värda att nämna kort. En företrädare för CARISMO (CArbon IS MOney), ett spännande projekt i Berlin, berättade om försök med en aerob MBBR före förfiltrering med skivfilter för att maximera extraktionen av COD till biogasproduktionen. Dessutom gjorde ju härliga Maria Piculell, industridoktorand på AnoxKaldnes vid VA-teknik på LTH sin internationella debut, en mkt bra sådan, genom att berätta och diskutera om den suspenderade biomassans roll i en MBBR samt om vad hon har på gång framöver.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar