onsdag 6 mars 2013

Ostronfångaren kommer med våren samtidigt sker metanemissioner på avloppsledningsnätet

Idag kom den, våren, till Sjölunda avloppsreningsverk. För mig kommer våren till Sjölunda när strandskatan (eng. Oystercatcher) återigen ropar ut sitt ”kubik” åt allt och alla på verket. Den kom nog i natt, igår var den inte här. Dock var vinterärlan, forsärlan, kvar även idag. Den dröjer sig nog kvar ett par veckor till. Det brukar hålla till två-tre stycken här hela vintrarna. De brukar komma i oktober. Sedan en vecka tillbaka märker jag också av att grågässen börjar dyka upp, två och två, ute på verkets gräsmattor. När jag hörde strandskatan idag, kollade jag även in skrattmåsarna, de börjar få allt fler bruna fjädrar på huvudet. Härligt! Våren här!! Inga bakslag nu……

Något som kanske inte är lika härligt är tanken på vad svinnet av COD på avlopps-ledningsnätet. Försvinner det som koldioxid eller metan? Att metanbildning på avlopps-ledningsnätet är outforskat, speciellt för kalla klimat och självfallsledningar, har vi uppmärksammat här på bloggen. VA SYD i samarbete med LTH och Catalan Institute for Water Research (ICRA) har genomfört ett exjobb för att studera just metanbildning på avloppsledningsnätet i Malmö. Malin Isgren och Patrick Mårtensson redovisar sitt exjobb den 18 mars på Kemicentrum på LTH.

Det är värt att notera att metanbildning inte nämns alls i SVU-rapporten Matavfallskvarnar – Långtidseffekter på ledningsnät från ifjol.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar