fredag 29 mars 2013

Antar du utmaningen? – VA-Sverige tar tåget till och från IWA World Water Congress & Exhibition i Lissabon 2014

Cirka 30 svenskar flög till andra sidan jordklotet förra året till IWA:s världsvattenkonferens i Busan, Sydkorea. Nästa världsvattenkonferens är i Lissabon nästa år (2014). Nu är det dags att visa att Sverige är ett föregångsland. Jag startar härmed ett litet upprop!

Om du överväger att åka till IWA:s World Water Congress & Exhibition i Lissabon 2014 – låt oss ta tåget ned.

VA-Sverige tar tåget till och från Lissabon!

Flygets klimatpåverkan står idag för en relativt liten del av klimatpåverkan, dock så är det ju så att det är en mindre del av världens befolkning (den rika delen) som reser med flyg. Dessutom ökar flygandet, t ex så åker idag 300 000 svenskar/år till Thailand. En resa till Thailand motsvarar ca 3 ton CO2/person, vilket ska jämföras med de drygt 10 ton CO2/person som beräknas vara svenskens klimatpåverkan.

Vattentjänstföretagen profilerar sig ofta som miljöföretag. På ett sådant företag tycker jag att det är självklart att all mat som företaget bjuder på är ekologisk, närodlad och vegansk, att persontransporterna sker så långt som möjligt med kollektivtrafik och att förnybar el och värme används. Ni kanske känner till de tre B:ena, Bilen, Biffen och Bostaden.

Vissa vattentjänstföretag övervägde alltså att åka hela vägen till Sydkorea förra året. De utsläpp som det förorsakade tyckte företagen var ok. Det kanske inte dessa utsläpp i sig som är det viktiga. Utan de signaler som skickas till allas omgivning, att just det hela genomfördes, det var ok att åka till andra sidan halvklotet för att presentera sina studier, mingla och skaffa sig nya erfarenheter/kontakter. Åkte hen dit för att göra det, är det ok mig för att åka till Thailand på semester kan vissa tycka.

Jaja, nästa år har i a f VA-Sverige chansen att gå i bräschen genom att visa Sverige och världen att vi visst bryr oss. Låt oss annonsera och uppmärksamma (nationellt och internationellt) att ”VA-Sverige tar tåget till Lissabon”.

Sen ska ju en inte bara resa för resans skull. Att transportera sig kostar alltid i energianvändning. Liksom propagerandet för köttfri måndag, vilket borde uppgraderas till köttmåndag, kanske vi borde propagera transporttisdag. Kolla förresten in Facebook-gruppen Distansarbeta mera.

Paul McCartney stödjer Köttfri Måndag-kampanjen.

Vilka åker på IWA:s världskonferens då? Jag har aldrig varit på någon själv, men jag kan tänka mig att det ofta rör sig om utrednings- och processingenjörer från de stora VA-verken och forskare från universiteten som oftast har egna muntliga presentationer, folk från de privata företagen inom branschen, men också politiker och en del chefer från VA-verken. Själv hoppas jag på att få presentera de första resultaten från Manammoxprojektet på Sjölunda.

Resan ner och hem går med två nattåg i vardera riktningen + lite andra tåg. Vi lär känna varandra på tåget genom speeddejting, quiz i kupélag, men vi får också tid för diskussioner och presentationer. 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar