fredag 30 november 2012

Nitrospira for lunch

De nitritoxiderande bakterierna (NOB), och måhända dito arkéer om det nu finns några, vill vi inte ha på avloppsreningsverken. Då kan en bli deprimerad om en läser en av Mari Winklers alla artiklar (2012) (tillhör van Loosdrecht-stallet), som uppmärksammade att NOBer hade tre gånger så hög aktivitet än ammoniakoxiderare (AOB) i de studerade aeroba granulreaktorerna, enligt aktivitetstest, men FISH och qPCR visade också på fler NOBer än AOBer. Teoretiskt ska kvoten mellan AOB/NOB vara kring 0,5 p g a NOBernas lägre yield om de båda bakteriegrupperna håller sig till sin litotrofa livsstil. Winkler et al. (2012) fann en normal kvot i ett konventionellt aktivtslamsystem. Vad kan då vara förklaringen till att NOBerna är så många? NOBerna påvisades rätt långt in i granulen där det förmodligen är väldigt låga syrehalter, dock finns där nitrat. De två hypoteserna i Winkler et al. (2012) är att antingen använder sig NOBerna av sin påvisade möjlighet till organotrof livstil, d v s utnyttja någon organisk kolkälla för att reducera nitrat, den så kallade ”ping-pong effect”, eller så utnyttjar NOBerna den nitrit som bildas utav denitrifierare för att oxidera denna till nitrit igen o s v, den så kallade ”nitrite loop”. Är det detta som kommer att fälla Manammox i biofilmer och granuler tro?

Jag kollade häromdagen igenom programmet för 2nd Water Research Conference i Singapore 20-23 januari 2013. I session 4 hittade jag en intressant titel på ett föredrag ”Nitrospira for lunch: A novel microbial predator hunts for nitrite-oxidizing bacteria in activated sludge” (Dolinsek et al., från University of Vienna) (Nitrospira är en NOB). Får väl läsa artikeln när den kommer in i Water Research!

Annars kan jag meddela att rejektvattenpiloten i Manammoxprojektet på Sjölunda går fint. Förra veckan var jag på Envisys-seminariets första dag. Mer om det någon annan gång, men jag tyckte att både föredragshållarna och åhörarna var lite sega. Föredragshållarna kunde varit mer entusiastiska och åhörarna kunde ställt fler frågor. Eller så var det jag som var trött? J      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar