tisdag 13 december 2011

Gästinlägg - Så blir du en stjärna som ny på jobbet!

Ryaverket i Göteborg håller vi som bäst på att räkna ut hur den framtida reningen av avloppsvatten ska ske. För att göra det behöver man bland annat ta reda på hur mycket befolkningen kommer öka, om köksavfallskvarnar kommer införas och det kanske svåraste - att förutspå hur mycket kväve varje person kommer bidra med i framtiden.

De senaste åren har kvävet i inkommande vatten ökat och det har gått i linje med den ökade köttkonsumtionen. Kött har relativt sett blivit billigare jämfört med andra livsmedel vilket sannolikt är en förklaring till ökning. Fortfarande äter vi svenskar dock nästan bara hälften så mycket kött som nya zeeländare och amerikaner. Kineserna har oroväckande nog ökat sin köttkonsumtion avsevärt och de är som bekant ganska många till antalet.

Förutom att ökad köttkonsumtion bidrar till mer kväve till reningsverken så står köttproduktionen för 18 % av de totala växthusgasutsläpppen enligt FN-organet FAO.

Hur mycket kött kan man äta då? Colin Butler m.fl. har i en artikel från 2007 visat att växthusgaser från köttproduktion stabiliseras på 2005 års nivå om varje person i världen begränsar sig till att äta max 85 gram rött och vitt kött om dagen. New Scientist skriver att det motsvarar en hamburgare och en kycklingfilé var tredje dag. Hur många svenskar (som inte är vegetarianer) äter så lite kött?

Det var mina funderingar för den här gången. Trevlig tisdag från ett regnigt Göteborg!

PS. Hur man blir en stjärna som ny på jobbet? Man lussar som stjärngosse för sina kollegor på Lucia-dagens morgon!








1 kommentar:

  1. Susanne blir intervjuad av GP: http://www.gp.se/konsument/1.819073-kottet-negativt-for-miljon

    SvaraRadera