fredag 9 december 2011

"Don't reject the idea of treating reject water"


Nu i veckan (7-8:e) var jag på ett tvådagarsseminarium om rejektvattenbehandling vid framför allt kommunala avloppsreningsverk. Det var den tredje träffen för det svensk-danska och numera även norska rejektvattennätverket. Seminariet på Syvab år 2009, följdes i år upp av Gryaabs arrangörsskap där Ryaverkets lokaler utnyttjades. Seminariet lockade i år rekordmånga (45 st), dock var Gryaabs deltagande personal flertalig (9 st) och antalet inbjudna företag/leverantörer (5 st) var fler än tidigare. Totalt 14 olika kommunala verksamheter och tre universitet/högskolor var närvarande.

Seminariet inkluderade många tekniker och processlösningar. Kommunala drifterfarenheter av SBR med nitrifikation-denitrifikation (Norrköping) och SHARON (Linköping) blandades med företag som beskrev sina deammonifikationslösningar (deammonifikation = nitritation-anammox) ANAMMOX (Paques), DeAmmon (Purac) , DEMON (Grontmij) och ANITA Mox (AnoxKaldnes) vilka alla finns i fullskalaanläggningar. Dessutom kände vi på mikrobiella bränsleceller och kemiska metoder vid rejektvattenbehandling. Vi fick också höra med om vad Chalmers och KTH samarbetar med inom ett SVU-Formas-projekt samt vilka erfarenheter Chalmers har gällande granuler. Paques berättade också mer om sina pilotstudier med deammonifikation i huvudströmmen som de gör tillsammans med Delft University, Radboud Univrsity Nimejmegen och Waterboard Hollandse Delta. Tim Hülsen på Paques poängterade dock att det är Waterboarden som driftar anläggningen. Resultat från dessa försök som pågår i två år väntas släppas i augusti nästa år.

På eftermiddagen andra dagen utmanades deltagarna tillsammans i olika grupper med att försöka lösa Gryaabs framtida frågeställning gällande utökade kvävekrav. Vad ska de satsa på? Huvudströmslösningar eller separat rejektvattenbehandling och i så fall vilken metod? Seminariet var lyckat och höll hög klass tyckte jag.   

Som vanligt var också VA SYD (via mig) och LTH via Jes la Cour Jansen medarrangörer, men det stora jobbet som huvudarrangör har Gryaab med Susanne Tumlin i spetsen haft.

PS. Titeln är inspirerad ifrån Janus & van der Roests artikel från 1997.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar