fredag 22 februari 2013

Tre nya professorer inom VA i Göteborg!

Lena Blom håller föredrag
 Idag var jag på tre introduktionsföreläsningar för tre nya professorer på Chalmers i Göteborg. Först ut var Dr. Lena Blom som blir adjungerad professor i hållbara vatten- och avloppssystem som pratade om VA-systemet i Göteborg och de kretslopp som finns i och omkring staden. Lena jobbar just nu den nya nämnden Kretslopp och vatten i Göteborg och ingår i den strategiska samordningsgruppen där. Denna första föreläsning hade det bredaste perspektivet.


Näst ut var Dr. Ann Mattsson som nu är chef för utveckling, kvalitet och miljö på Gryaab och som blir adjungerad professor i vattenreningsteknik. Ann berättade med inlevelse om vad för bra samarbeten som har gjorts mellan Gryaab/kommuner, akademin och industrin och vad som behöver göras framöver. Att både detaljkunskap och överblick är viktigt var ett budskap som fördes fram väl. 

Professor Greg Morrison på avdelningen för Vatten Miljö Teknik introducerar Ann Mattsson














Sist ut på denna delen av förmiddagen var Dr. Britt-Marie Wilén som blir biträdande professor i avloppsreningsteknik och som nu är docent vid avdelningen för Vatten, Miljö och Teknik på Chalmers. Britt-Marie hade en smalare del av avloppsvattenreningsteknik och pratade om de pågående projekten på hennes grupp och gav publiken en del detaljer om hur det jobbas och med vad.

Paneldebatt
När de tre nya professorerna hållt sina föredrag var det dags för paneldebatt där även Lena Söderberg, VD Svenskt Vatten och Ronnie Ljungh, stadssekreterare (MP) och ordförande i Kretslopp och vattennämnden i Göteborg deltog.

De gemensamma framtida utmaningarna diskuterades ur ett samhällsperspektiv och Lena Söderberg sa bland annat att hon ser tre områden som det behövs fokuseras inom: Att reinvestera i nuvarande VA-system var det första, det andra var klimatanpassa VA-systemen och det tredje att öka kunskapen om kemikalier, oönskade ämnen virus mm i VA-systemen. De två senare kräver dock även åtgärder någon annanstans i systemet. Lena sa också att ett arbete pågår där regeringen har gett den parlamentariska miljömålsberedningen i uppdrag att till juni 2014 ta fram ett förslag till en strategi för en sammanhållen och hållbar vattenpolitik.

Ronny Ljungh berättade om när Göteborg gått före och förbjöd Bisfenol A i kvitton i stadens verksamheter i Göteborg och undrade hur halterna hade ändrats i avloppsvattnet sedan dess? Det finns numera ett nationellt beslut om förbud mot Bisfenol A men det riktar sig enbart till produkter avsedda för barn mellan 0-3 år.

Efter avslutad paneldebatt var det mingel-lunch och blomutdelning och fotografering med dagens huvudpersoner leendes ikapp. Helt klart en mycket trevlig tillställning!

Blomsterutdelning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar